Hoe Ovens Schoon Te Stomen Geen Schuren Nodig

We hebben allemaal te maken gehad met de gevreesde vuile oven. Er is een punt waarop je het niet langer kunt uitstellen: het vuil en de smurrie moeten weg.

Voor de meesten van ons brengt het reinigen van de oven veel agressieve chemicaliën en moeilijk werk met zich mee. Je houdt je neus dicht, trekt je handschoenen aan en baadt totdat je je armen niet meer kunt voelen.

Onze gids over het stomen van ovens kan u een eenvoudige optie bieden. Kies de methode die het beste bij u en uw oven past. Ontdek hoe u ze allemaal uitvoert en veilig houdt in onze uitgebreide gids.

Waarom Uw Oven Stomen?

Onze ovens kunnen snel vies worden. Ovenschotels en gebak koken over, voedsel wordt gemorst of valt op de weg naar buiten – in wezen gebeuren er ongelukken.

Wanneer deze dingen gebeuren, kun je niets anders doen dan toekijken hoe het tot een krokant wordt verbrand. Want om het af te wassen, moet je wachten tot de oven volledig is afgekoeld.

Zoals je waarschijnlijk weet, komt dit soort rotzooi niet zonder slag of stoot. Daarom zitten de gemiddelde ovenreinigers boordevol agressieve chemicaliën.

Populaire merken zoals Easy-Off komen met een hele reeks waarschuwingen. Inademen of aanraken van het product kan brandwonden veroorzaken, gewoon aanbrengen met rubberen handschoenen, enz.

Ovensponsjes die loog bevatten, zouden bijtende gevolgen hebben. Toxiciteit door contact met aanrechtreiniger is over het algemeen goed gedocumenteerd.

Tegelijkertijd maakt de aard van het project het moeilijk om afstand te houden. Je moet in je oven reiken om het te verdelen en te schrobben om jezelf verder bloot te stellen.

Daarna moet je ervoor zorgen dat er geen residu achterblijft. Je hoeft tenslotte geen voedsel te koken in een oven die nog bedekt is met een materiaal als dit.

Daarentegen is stoom niets om mee te spelen; het kan leiden tot brandwonden als het verkeerd wordt behandeld. Vooral kleintjes zijn kwetsbaar voor door stoom veroorzaakte brandwonden.

Desalniettemin is het een niet-toxisch, eenvoudig alternatief voor gevaarlijke chemicaliën. Als u besluit om onze enige samengestelde optie (ammoniak) te proberen, zou u niet overweldigd moeten raken.

We begrijpen dat iedereen met verschillende smaken en apparatuur werkt. We bieden vier werkmethoden voor ovens en allerlei soorten mensen.

Je hebt geen moderne oven of technisch gereedschap nodig om te profiteren van stoom. Voor al degenen die deze items wel hebben, vertel je hoe je hiervan kunt profiteren.

Strategie #1: Zelfreinigende Stoom Gebruiken

Neem snel een kijkje in je eigen broodrooster. Kun je ergens op het bedieningspaneel een alternatief vinden waarop stoom wassen staat?

Dan is uw model uitgerust om schoon te stomen. Meestal is er namens u weinig tussenkomst nodig.

Het enige wat je hoeft te doen is water in je oven te doen en het te laten stomen. De precieze instructies en hoeveelheid water zijn afhankelijk van uw specifieke model. Raadpleeg de richtlijnen van de fabrikant en volg de meegeleverde instructies.

Strategie #2: Stoomreinigende Oven Met Ammoniak

Voor veel mensen is ammoniak een go-to-oplossing voor grote en kleine schoonmaakklussen. Als u in deze categorie valt, volgt u de onderstaande stappen:

  1. Oven voorverwarmen: Zet je oven op de laagste temperatuur en zet hem aan.
  2. Drink water: Gebruik een pan of neem een pan en vul deze met water, aangezien uw broodrooster warm wordt. Breng het aan de kook. Je hebt voldoende water nodig om in je beste ovenvaste kom of schaal te passen.
  3. Grote bak toevoegen: Zodra de oven is opgewarmd, plaatst u uw ovenvaste bak (bijv. een ovenschaal) op het onderste rek van uw oven.
  4. Giet kokend water Giet kokend water voorzichtig in de container tot aan de rand. Doe dit terwijl de oven in de oven staat om morsen te voorkomen. Duw het rek terug naar binnen.
  5. Zet de broodrooster uit: Zet je oven uit, je hebt de warmte niet meer nodig.
  6. Ammoniak toevoegen: Haal een andere ovenbestendige bak of kom tevoorschijn en plaats deze op het bovenste rek. Giet er meer dan 1 kopje ammoniak in. Plaats de stand alone opnieuw.
  7. Sluit de ovendeur en laat ’s nachts staan: Dicht bij uw broodrooster en laat de dampende ammoniak onmiddellijk werken.
  8. Luchtoven uit: laat de ochtend erna uw broodrooster minimaal 15 minuten uitblazen. De stank van ammoniak zal waarschijnlijk behoorlijk sterk zijn. Zet de keuken in quarantaine zodat niemand ammoniakdampen inademt.
  9. Veeg de smurrie weg: doe je handschoenen aan. U moet ontdekken dat hardnekkig vuil gemakkelijk loskomt. Meng de ammoniakkom met het waterreservoir en dompel je spons erin om een extra boost te krijgen.
  10. Schoon residu: was uw broodrooster met gewoon water op een spons of laat sudderen tot er geen sporen van ammoniak (geur of vloeistof) achterblijven.

Waarschuwing

Ammoniak is ontvlambaar. Als je een gasoven hebt, vergeet dan niet het gas uit te zetten en de waakvlam op je gasoven uit te doen zodra deze is opgewarmd.

Methode #3: stoomreinigende oven met azijn

Ben jij het soort dat de voorkeur geeft aan chemicaliënvrij schoonmaken? Dan zou gewone witte azijn het moeten doen. Azijn is zuur, waardoor het een perfecte niet-giftige reiniger is.

  1. Verwarm de oven: Verwarm je oven voor op 232 C. Als je een zelfreinigende stomende keuze hebt, kies je die in plaats daarvan.
  2. Kies een ovenvaste schaal : Kies een grote kom, pan of schaal die niet te diep is. Je wilt dat de stoom door de oven heen waait. Zet het op het bovenste rek.
  3. Meng azijn en water: Meng een deel azijn met een deel water. Als uw oven in ruwe vorm is, kunt u in plaats daarvan pure azijn gebruiken.
  4. Alternatief erin gieten : Vul de container voorzichtig met uw azijnoptie. overdrijf het niet; als het tot de rand vol is, kan het later moeilijk zijn om het te elimineren.
  5. Wacht en observeer: houd je broodrooster aan en laat de azijn zijn magie werken. Laat het maar liefst 20 minuten en niet langer dan een uur stomen. Controleer het regelmatig. Als u ziet dat alle vloeistof op uw bakje is verdampt, schakelt u de oven uit.
  6. Laat de oven afkoelen en schoon: wanneer de oven is afgekoeld, klap hem open en was hem af met een schuursponsje. Gebruik een plastic spatelinstrument voor harder vuil. Stel dit niet uit (bijvoorbeeld uren wachten nadat het trendy is) of het puin zal niet zo gemakkelijk loskomen.

Strategie #4: Met Een Stoomreiniger

Stoomreinigers zijn handige apparaten die snel werk kunnen maken van saaie klussen. Als je er geen in huis hebt, kijk dan of het mogelijk is om er een te huren.

  1. Stands verwijderen: Draag uw stands uit de oven zodat u met uw stoomreiniger volledige toegang heeft tot het totale apparaat.
  2. Treinstoomreiniger: vul het waterreservoir en laat het apparaat opwarmen volgens de instructies van de fabrikant.
  3. Bevestig een accessoire naar keuze: als je een schrobborstelhulpstuk hebt, is dit het moment om het te gebruiken. Het kan helpen bij vooral verwaarloosde ovens.
  4. Begin met stomen: Laat de stoom geleidelijk over de wanden, vloer en plafond van je broodrooster lopen. Veeg het vuile water en de gesmolten smurrie weg met een spons, doek of keukenpapier.

Prijs De Stoom

Ovenreiniging hoeft geen straf meer te zijn. We hopen dat je in onze handleiding een techniek hebt gevonden die je aanspreekt.

1 laatste tip

Wist u dat u uw ovendeur tijdens het schoonmaken kunt verwijderen? Als u echt op die moeilijk bereikbare plaatsen wilt komen, hoeft u alleen maar de uitgebreide instructies van de fabrikant op internet te vinden.

Een manier om te verminderen hoe vaak u uw oven met stoom wilt reinigen, is preventie. Leg aluminiumfolie op je onderste rek om gemorste vloeistoffen op te vangen.

Wees voorzichtig bij het plaatsen van voedsel in en het uitnemen van voedsel. Kleine voorzorgsmaatregelen zoals deze kunnen ervoor zorgen dat de binnenkant van uw oven er langer schoon blijft uitzien.