Wat Gebeurt Er Tijdens Een Slaaponderzoek?

Voor degenen die symptomen hebben zoals slaperigheid overdag, snurken of vreemde bewegingen tijdens de slaap, kan een arts voorstellen om een slaaponderzoek te doen. Om informatie te verzamelen over de slaapgerelateerde functies van een persoon, gebruiken artsen een methode die polysomnografie wordt genoemd. Hoewel polysomnografie ’s nachts in een slaapkliniek wordt uitgevoerd, kunnen sommige tests thuis worden gedaan.

Het kan gemakkelijker zijn om te weten wat u van uw slaaponderzoek kunt verwachten. Dit artikel geeft een diepgaand overzicht van polysomnografie en de informatie die het geeft over je slaapgewoonten.

Wat Is Een Slaaponderzoek?

Een polysomnogram (PSG) bestaat uit meerdere tests die fysieke functies meten die verband houden met slaap. Deze tests omvatten meestal:

  • Elektro-encefalografie (EEG): een EEG meet en registreert hersengolven tijdens de slaap om te bepalen hoe lang de persoon in elke slaapfase doorbrengt.
  • Elektromyografie: deze test controleert en analyseert spiercontracties.
  • Elektrocardiografie (EKG): met behulp van elektroden die op de huid zijn geplakt, meet een ECG elektrische impulsen in het hart. ECG’s worden gebruikt om onregelmatige hartritmes, trage hartslagen en hoge of lage hartslagen te detecteren.
  • Pulsoximetrie: om het zuurstofgehalte in het bloed te meten, kan een apparaat dat een pulsoximeter (of een pulsoximeter) wordt genoemd, aan de vinger of oorlel worden bevestigd.
  • Elektro- oculografie – Een elektro-oculogram meet de oogbewegingen om onderzoekers te helpen bij het inschatten van slaapstadia.
  • Luchtstroomsensoren Plethysmografische riemen : Om de ademhalingsinspanning te controleren, worden sensoren bij de neus en mond geplaatst om de luchtstroom te meten. De riemen worden rond de borst en buik gehangen.
  • Microfoon : Een microfoon die in de buurt van de slapende persoon wordt geplaatst, pikt snurkgeluiden op.

Waarom Worden Slaaponderzoeken Gedaan?

Om aandoeningen te diagnosticeren of uit te sluiten, zoals:

  • Slaapapneu en andere slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen
  • Narcolepsie
  • Nachtelijke aanvallen
  • Snelle oogbeweging (REM) slaapgedragsstoornis
  • Slaapgerelateerde bewegingsstoornissen zoals periodieke bewegingsstoornis van de ledematen

Polysomnografieresultaten kunnen artsen ook helpen bepalen of iemand het rustelozebenensyndroom heeft. Hoewel polysomnografieresultaten meestal niet worden gebruikt om de slaap-waakstoornis in het circadiane ritme te diagnosticeren, kunnen ze afwijkingen aan het licht brengen die kunnen wijzen op abnormale slaapritmes. Artsen kunnen ook polysomnografie bestellen voor de diagnose van slaapbruxisme (tandenknarsen) en parasomnieën, ook al is een slaaponderzoek niet vereist.

Polysomnografie is mogelijk voor mensen die lijden aan slaapapneu. Dit kan tijdens het dragen van een positieve druk (PAP). Deze apparaten zorgen voor een luchtstroom onder druk om de luchtweg open te houden. De test wordt gedaan om de juiste druk voor elke persoon te bepalen.

Wat Te Verwachten Tijdens Een Slaaponderzoek

De meeste volledige slaaponderzoeken worden uitgevoerd in laboratoria die eruitzien als hotelkamers. Deze laboratoria hebben gewone bedden, zodat u kunt ontspannen en zich op uw gemak kunt voelen. Als u nachtdiensten draait, arriveert u meestal twee uur voor uw normale bedtijd in het slaapcentrum en blijft u daar overnachten.

Een technicus bevestigt de elektroden en adembanden aan uw bed voordat u gaat slapen. Technici houden uw hartslag, ademhalingspatronen en slaapcyclus in de gaten terwijl u slaapt. De sensoren zijn niet pijnlijk, hoewel u lichte irritatie kunt ervaren die na afloop van het onderzoek zou moeten verdwijnen. Een specialist kan mogelijk uw bewegingen visueel onderzoeken met behulp van de PSG. De meeste slaaponderzoeken duren ongeveer even lang als een normale nachtrust.

Een thuisslaaponderzoek kan mogelijk zijn als uw arts vermoedt dat u lichte tot ernstige obstructieve slaapapneu heeft. Bij thuistesten zijn minder sensoren nodig, dus het is niet geschikt voor het diagnosticeren van andere slaapstoornissen of medische aandoeningen. De test kan thuis worden gedaan, maar de resultaten moeten nog worden beoordeeld door een slaapspecialist voordat een diagnose kan worden gesteld.

Wat Als Ik Niet Kan Slapen Tijdens Een Slaaponderzoek?

Veel mensen hebben moeite om de eerste nacht in een laboratorium in slaap te vallen. Dit is iets waar slaapspecialisten je mee kunnen helpen. Als u zich zorgen maakt om in slaap te vallen tijdens uw slaaponderzoek, neem dan vooraf contact op met uw arts of een technicus. Ze kunnen aanbevelingen hebben om u te helpen ontspannen om te slapen.

Vermijd indien mogelijk het drinken van cafeïne of alcohol voordat het onderzoek begint. U moet ook het gebruik van slaapmedicatie vermijden, tenzij u dit eerst met uw arts heeft goedgekeurd.

Wat De Resultaten Van Slaaponderzoek Kunnen Betekenen?

Naast fysiologische gegevens zoals hartslag en ademhalingsinspanning, geeft polysomnografie informatie over hoe lang het duurt voordat u in slaap valt, de tijd die u in elke slaapfase doorbrengt, de totale slaaptijd en nachtelijk ontwaken. Een specialist zal de resultaten na het slaaponderzoek beoordelen om te bepalen of er een onderliggende slaapstoornis is.

Als u bijvoorbeeld tijdens de slaap stopt met ademen, kunt u de diagnose slaapapneu krijgen. Als ze tijdens de slaap overmatige beenbewegingen detecteren, kunnen ze een diagnose van periodieke bewegingsstoornis van de ledematen overwegen. Een slaapspecialist kan de diagnose snelle oogbeweging (REM) stellen, een slaapstoornis waarbij mensen moeite hebben met concentreren of spreken tijdens de slaap.

Afhankelijk van de bevindingen kan uw zorgverlener samen met u een behandelplan opstellen of u doorverwijzen naar een andere specialist voor meer onderzoek.