Tryptofaan Begrijpen. Maakt Turkije Je Moe?

Medische disclaimer: de volgende inhoud mag niet worden gebruikt als medisch advies of als aanbeveling voor een specifiek supplement of medicijn. Het is belangrijk om uw zorgverlener te raadplegen voordat u met een nieuw medicijn begint of uw huidige dosering wijzigt.

Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat een belangrijke rol speelt in een handvol verschillende lichaamsprocessen. Veel mensen associëren tryptofaan met kalkoen en slaperigheid na vakantiemaaltijden, maar het wordt aangetroffen in een breed scala aan voedingsmiddelen en dranken. Hoewel hun veiligheid en werkzaamheid niet goed zijn onderzocht, nemen sommige mensen een supplement met tryptofaan.

Er zijn veelvoorkomende misvattingen over wat tryptofaan is, hoe het werkt en of je er al dan niet slaperig van wordt. We verdiepen ons in de wetenschap achter tryptofaan en bespreken waarom het belangrijk is voor uw algehele gezondheid.

Waarom Is Tryptofaan Zo Belangrijk?

Tryptofaan is een integraal onderdeel van de groei en ontwikkeling van baby’s, evenals de productie en het onderhoud van verschillende enzymen, spieren, neurotransmitters en eiwitten in het lichaam. De lever zet tryptofaan om in vitamine B3, ook wel niacine genoemd, met behulp van ijzer en riboflavine. Niacine is betrokken bij de synthese van energie en de aanmaak van DNA.

Ook is tryptofaan nodig om serotonine te maken. Deze neurotransmitter is betrokken bij slaap, stemming, eetlust en pijn. De enzymen die serotonine produceren, werken samen om melatonine te maken. Dit hormoon regelt het slaap-waakritme en maakt je ’s nachts moe. Deze progressie die begint met de consumptie van tryptofaan en eindigt met de productie van melatonine is cruciaal voor een gezonde slaap.

Er zijn twee soorten, L-tryptofaan of D-tryptofaan. Beide hebben dezelfde algemene functies, maar verschillen enigszins op moleculair niveau. Net als andere essentiële aminozuren, moet tryptofaan worden geconsumeerd als onderdeel van uw dieet, omdat uw lichaam het niet zelf kan produceren.

Welke Voedingsmiddelen Bevatten Tryptofaan?

Tryptofaan komt voor in veel voedingsmiddelen en dranken, waarvan een groot aantal ook rijk is aan eiwitten. Waaronder:

  • Kalkoen (licht en donker vlees)
  • Kip (licht en donker vlees)
  • Vol en 2% melk
  • Tarwe en wit brood
  • Halfzoete en zoete chocolade
  • Tonijn in blik
  • Cheddar kaas
  • Pinda’s
  • Haver
  • Bananen
  • Appels
  • Pruimen

Maakt Turkije Je Slaperig?

Mensen geloven dat tryptofaan de oorzaak is van vakantiegerelateerde slaperigheid. Dit is echter slechts gedeeltelijk waar. Hoewel tryptofaan verband houdt met slaap, heeft kalkoen minder tryptofaan dan andere vakantiefavorieten zoals noten en kazen.

Andere aminozuren in kalkoen concurreren ook met tryptofaan. Het eten van kalkoen samen met koolhydraten blokkeert concurrerende aminozuren en kan de afgifte van tryptofaan in de hersenen bevorderen. Het is echter waarschijnlijker dat het eten van een calorierijke maaltijd het vakantiedutje veroorzaakt.

Kan Tryptofaan U Helpen In Slaap Te Vallen?

Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat de inname van tryptofaan de slaapkwaliteit kan verbeteren en de tijd die u in bed doorbrengt kan verminderen. Het opnemen van meer tryptofaan in het dieet verhoogt ook de niveaus van melatonine en serotonine en kan helpen de tijd die nodig is om in slaap te vallen te verminderen. Lagere doses tryptofaan kunnen de slaap verbeteren tijdens de slow-wave-fase van uw slaapcyclus, en sommige mensen met obstructieve slaapapneu hebben significante verbeteringen gemeld na het nuttigen van tryptofaan.

Studies hebben aangetoond dat mensen die een hoogwaardig dieet volgen, meer kans hebben op positieve resultaten dan degenen die een lage hoeveelheid tryptofaan eten. Deze resultaten omvatten minder prikkelbaarheid, een beter humeur en minder angst.

Het gemiddelde Amerikaanse dieet bevat meer dan genoeg tryptofaan, maar sommige mensen kiezen ervoor om tryptofaansupplementen te nemen om symptomen te behandelen voor een breed scala aan aandoeningen, zoals slapeloosheid, depressie en premenstruele symptomen.

Zijn Tryptofaansupplementen Veilig?

L-tryptofaansupplementen worden als potentieel veilig beschouwd voor kortdurend gebruik van drie weken of minder. L-tryptofaansupplementen kunnen hoofdpijn, wazige ogen, misselijkheid, braken, maagpijn, diarree en maagproblemen veroorzaken. L-tryptofaansupplementen zijn niet goed bestudeerd. Meer onderzoek is nodig om te bepalen waarom en hoe ze het lichaam beïnvloeden.

L-tryptofaansupplementen kunnen een wisselwerking hebben met bepaalde andere medicijnen en enkele ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Mensen die L-tryptofaansupplementen gebruiken samen met medicijnen, kruiden en supplementen die kalmerende eigenschappen hebben, kunnen ademhalingsproblemen en overmatige slaperigheid ervaren. Er kunnen zich ook problemen voordoen met serotonerge medicijnen, kruiden en supplementen, omdat ze van L-tryptofaansupplementen houden en de serotonineproductie kunnen verhogen. Een teveel aan serotonine kan toevallen, braken en andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

L-tryptofaan was het onderwerp van controverse in 1989 toen supplementen werden gekoppeld aan ongeveer 1500 gevallen van een neurologische aandoening die eosinofilie myalgiesyndroom (EMS) wordt genoemd. De FDA hief het verbod op L-tryptofaan in 2005 op nadat de FDA had vastgesteld dat de uitbraak werd veroorzaakt door een besmet aanbod van één bron.

Het is belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u tryptofaansupplementen inneemt.